El Celler Peña

DSC_0038

Carrer de l’aviador Franco, 15
08038 Barcelona
Tel. 93 332 63 95
Mail: bodega1927@gmail.com
Horaris: de dimarts a dissabte de 9 a 14: 30 h i de 17 a 20: 30 h
dissabtes de 9 a 14: 30 h
diumenges i festius de 10 a 14 h.
Podeu veure el mapa

DSC_0003

A darrera de cada una de les botigues dels nostres barris hi ha una història i la del Celler Peña és, segurament, una de les més dilatades en el temps…  Obert des de l’any 1927, per aquest local hi han passat moltes coses, molta gent, moltes històries. Vuitanta-sis anys d’activitat diuen molt d’aquest negoci familiar que va començar quan, molt a prop, a Montjuïc, encara corrien per acabar de construir els pavellons de la Exposició Internacional de Barcelona del 29.

La Maria Peña ens ho explica:
” El meu avi, que era de l’Aragó i es deia Cirilo Peña, va venir a fer la mili a Barcelona i se’n va enamorar. Li va agradar tant la ciutat que sempre deia que a Barcelona ell havia descobert Amèrica. En acabar la mili va anar al poble a buscar la família i els va portar cap aquí. El meu pare tenia nou mesos quan va arribar…  El meu avi va muntar un bar i la bodega i a més, amb els fills repartia vi a domicili pel centre de la ciutat…  Amb el temps un dels meus oncles es va quedar el bar, un altre es va dedicar al transport i el meu pare es va quedar la bodega… Imagina’t si n’han viscut de coses aquestes parets!”

Maria Peña va néixer, pràcticament, a la botiga i des dels quinze anys que hi treballa. La conversa amb la Maria és fàcil i enriquidora… Sap molt bé del que està parlant i s’estima la feina que ha fet durant tota la seva vida.

Maria Peña Bernat durant la nostra conversa.

Maria Peña Bernat durant la nostra conversa.

Ens explica com, en tots aquest temps, n’han passat unes quantes de crisis… I que, malgrat tot,  han sobreviscut i les han superades: “Alguna cosa devem haver fet bé, en tots aquests anys…”    Li demanem que, si us plau, ens expliqui quin és el secret: ” No n’hi ha cap de secret… Treballar… Intentem fer-ho el millor que sabem, intentem estar al dia pel que fa als productes que toquem i desprès… Cada client és individual com si diguéssim,  fem un tracte especial per a aquella persona, intentem assessorar-la, que se senti bé… Si cal els convidem a una copeta del que faci falta…”

DSC_0023

Ens parla del món del vi i de com l’ha vist evolucionar al llarg del temps : “Abans el vi era un producte que no es valorava… Es valorava més una ampolla d’alguna cosa que passava per una màquina i que te la venien amb tota una publicitat i una fantasia, que no pas el vi que  neix del camp i que té tot un treball al darrera; la gent que treballa els ceps, els qui el cuiden al celler… El vi és un món fascinant que té molt treball i molta cultura al darrera.
Ara, des de fa uns vint anys la cosa ha canviat i s’està fent una feina molt important per donar a conèixer el món de vi.  La llàstima és que, sent com som un país viticultor molt important, ho hauríem de tenir més avançat….   Però bé… tot 
arribarà, sempre som una mica lents… És un tema apassionant el del vi. Si la gent valorés tot el treball què hi ha al darrera d’una ampolla de vi potser, quan s’asseuen a la taula, farien tots els honors a la gent que treballa per fer que aquella ampolla els arribi amb tota la qualitat…

DSC_0018

El Celler Peña va ser un dels comerços fundadors de l‘Associació de Comerciants la Marina i sobre aquest tema, el del comerç, la Maria Peña també té les coses molt clares:
” Si una ciutat com Barcelona ha de viure del turisme, el tema del comerç l’haurien de cuidar molt més. S’ha de fomentar el comerç petit i especialitzat perquè és el tipus de comerç que dóna un valor afegit a la ciutat. El turista ha de poder trobar un tipus de botigues que siguin diferents a les que  es troba a totes les ciutats que visita; franquícies que són iguals a tot arreu.
Barcelona compta, des de sempre, amb un tipus de comerç petit, familiar, que durant generacions ha buscat la manera de singularitzar-se…  El comerciant artesà que ofereix coses que no les trobaran a altres indrets… Trobo que això ho han descuidat massa i ara potser ja quedem els últims…”

Rosa Belda fa tres anys que treballa, amb la Maria, darrera el mostrador

Rosa Belda fa tres anys que treballa amb la Maria darrera el mostrador

El Celler Peña és un racó de món que val la pena visitar.  Un comerç singular…

En acabar la conversa, la Maria ens ofereix de tastar un cert vermut de la casa que promet ser excel·lent.  Les maleïdes presses ens impedeixen de tastar-lo, però prometem passar-hi algun altre dia a fer els honors als productes que ven la Maria i a la seva hospitalitat.

Moltes gràcies, Maria.

DSC_0021

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s