Estanc Zona Franca

DSC_0001

Passeig de la Zona Franca, 244
08038 Barcelona
Tel i fax: 93 332 69 46
Mail: 
estanczonafranca@gmail.com
Horari: De dilluns a divendres de 9 a 14 h. i de 17 a 20: 30 h.
dissabte de 10 a 14 h

Podeu veure el mapa

DSC_0007

Al xamfrà del Passeig de la Zona Franca amb el carrer Mineria hi trobem l’Estanc Zona Franca.

Es tracta d’un local gran, espaiós i ben il·luminat  que  convida a entrar-hi…  Al seu interior, a més de tots els tipus de tabac imaginables (que és el  mínim que s’espera d’un bon estanc), hi podem trobar objectes de regal, papereria, màquina per fer fotocòpies i una secció dedicada a la venda de tot tipus de  loteries i jocs de l’Estat (Loteria, Primitiva…)

A darrera del mostrador de l’Estanc Zona Franca hi trobem el germans Albert i Xavier Cañas que són els qui aixequen la persiana dia sí i dia també.
A l’estanc no para d’entrar-hi gent i l’Albert Cañas deixa per uns minuts de despatxar i ens atén molt amablement.

DSC_0011

L’Albert ens explica la història d’aquest estanc:

“L’Estanc Zona Franca el va obrir el meu pare l’any 1975.  Al principi l’estanc era una quarta part del local que tenim ara, era un local molt petit on despatxava tabac, timbre i segells. Llavors es treballava molt el tema del paper de timbre i dels segells.  Totes les empreses de la zona funcionaven enviant cartes. Amb el temps va poder anar ampliant el negoci.
Ara bé, la història de la nostra família amb els estancs és molt més antiga. 
El meu besavi va  muntar l’estanc de Port, al costat de l’església,  fa… més de cent anys…  Aquell estanc ara el porta un altre germà nostre. Desprès del meu besavi el va portar la meva àvia i després la meva mare.  Quan el meu pare i la meva mare es van casar van decidir obrir-ne un altre. I aquí continuem!

Albert Cañas durant l'entrevista

Albert Cañas durant l’entrevista

L’Albert  ens explica que els darrers anys s’ha notat una disminució en la venda de tabac:

“Abans el tabac era un producte molt ben vist, molt valorat socialment. Això ha canviat i nosaltres, és clar, ho hem notat… És per això que hem anat diversificant l’oferta amb els objectes de regal, la papereria i sobretot amb el tema de les loteries. Si bé és veritat que la venda de tabac ha baixat, la venda de loteria (potser pels moment que estem vivint) ha augmentat força”

També ens explica que la ubicació és un punt fort del seu negoci:
“Estem en un bon lloc. Per aquest xamfrà hi passa molta gent i això, per a nosaltres, amb el tipus de producte que oferim, és un avantatge…”

DSC_0015

L‘Albert Cañas té molt clar que tot aquell sector de prop de la Plaça Cerdà i el Passeig de la Zona Franca és un espai amb molt de potencial:

“Estem en una de les entrades a la ciutat de Barcelona més potents pel que fa a les comunicacions  i a la proximitat amb la nova Fira de Barcelona. Crec que es podrien fer moltes coses per impulsar el comerç d’aquesta part del nostre barri… Una altra cosa és tenir el temps per a posar-s’hi… La botiga implica moltes hores de feina i, a més, hi ha la família que necessita també dedicar-hi temps…  És per això que respecto molt la feina que es fa des de l’Associació de Comerciants la Marina, nosaltres hi formem part des de fa molts anys”

Quan sortim de parlar amb els germans Cañas no podem evitar pensar en totes les històries que s’amaguen darrera de les botigues que tenim tan a prop…  Històries de famílies senceres dedicades durant generacions a una activitat  que forma part del paisatge i de la vida dels nostres carrers… Històries d’un sector, el comerç de proximitat, que cal conèixer i que cal defensar.

DSC_0018

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s