Joieria – Rellotgeria Ramon Carné

DSC_0011 (1)

Aviador Ruiz de Alda, 8
08038 Barcelona
Tel. 93 332 02 06
www.ramoncarne.cat
Mail: ramoncarne@gmail.com.
Horaris: de 9:15 a 14 h. i de17 a 20:30 h
dissabte: de 9:15 a 14 h.
Podeu veure el mapa

DSC_0015

El carrer de l’Aviador Ruiz de Alda forma part del barri de “Plus Ultra“. Un petit conglomerat de carrers tranquils que  semblen amagar-se de la modernitat i que ens transporten a altres temps. Casetes de dues plantes i sabor de poble de tota la vida. Allà, gairebé a la cantonada amb Alts Forns, hi trobem la Joieria- Rellotgeria Ramon Carné. Una botiga-taller de les que, per desgràcia, ja no en queden gaires.
El senyor Ramon Carné  és rellotger d’ofici. Dels que van començar al catorze anys  fent d’aprenent. Ha fet tots els papers de l’auca i des de l’any 1982  té la seva botiga.

DSC_0016

 A aquells qui no el coneixeu us podria semblar que parlo d’un senyor gran. De cap manera! En Ramón Carné és un home jove i (com sabeu els que sí que el coneixeu) una persona molt activa en l’associacionisme del nostre barri.

Però tornem a la botiga. En entrar-hi, potser pels rellotges, potser per l’entorn de carrers antics, potser per l’ambient de taller artesà que s’hi respira o potser perquè (els qui això escrivim) ens estem fent grans, ens sentim com a casa… quan el vell rellotge de paret  feia tic-tac i tocava quarts i hores amb una amb una exactitud impertorbable.

En Ramon Carné i la seva dona, Núria Bori, ens reben molt amablement i ens expliquen la història d’aquesta botiga. La senyora Núria ens posa al corrent:

“En Ramon va obrir la botiga l’any 1982, al principi hi estava ell sol. La botiga era més petita i només portava la part de rellotgeria. Al 1987, quan ens vam casar, la vam ampliar  i vam començar també amb la joieria. Ens vam anar posant al dia fent cursos al gremi de joiers i ara tenim el taller aquí… Treballem també amb dos tallers d’artesans en joieria, però els rellotges els treballa el Ramon”

Núria Bori i Ramon Carné durant l'entrevista

Núria Bori i Ramon Carné durant l’entrevista

En Ramon Carné ens explica com ha canviat el món de la rellotgeria durant aquests anys:

“Ha canviat molt, però ha estat un canvi progressiu… al llarg de vint anys… del rellotge mecànic al rellotge de quars… els rellotges perpetuals… els cronòmetres… Ha evolucionat. De tota manera, són tipus de rellotges que coexisteixen, encara se’n fan, fins i tot, de corda! Encara pots trobars rellotges de butxaca que van amb corda… Però el que més hi ha és el rellotge de quars, amb piles”
La senyora Núria intervé:
“I els rellotges de paret… A part que en venem, en Ramon és dels pocs rellotgers que queden a Barcelona que els arregla. I és curiós perquè hi ha molta gent que conserva peces molt antigues… ”
“Sí…
– comenta en Ramon-  els rellotges de paret formen part dels records de moltes famílies, dóna gust arreglar-los i veure l’alegria de molta gent quan tornen a funcionar…”

DSC_0018

En Ramon Carné, a més de la feina de la botiga, dedica moltes hores al treball associatiu. Ha estat, fins fa pocs dies, president de l’Associació de Comerciants la Marina. És evident, doncs, que ell n’és plenament conscient de la importància d’estar junts per ser més forts. De la importància de donar-se suport mútuament per encarar els temps difícils que ens ha tocat de viure.
“És important donar-nos eines per millorar la nostra feina i la situació del comerç”

Si no coneixeu la botiga-taller d’en Ramon Carné i la Núria Bori feu-vos un regal… Oblideu les presses per una estona, feu un passeig pel barri de “Plus Ultra” i entreu a xerrar de rellotges i joies amb uns dels pocs artesans que encara ens queden!

Quan sortim de la botiga recordem el rellotge de l’avi, aquell que tocava quarts i hores… Potser caldrà despenjar-lo i fer-lo arreglar… potser caldrà donar-li corda altre cop per sentir de nou el seu tic-tac…

DSC_0023

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s