Història

CMreunió

Els orígens

L’any 1989, un grup de comerciants del carrer Alts Forns i carrers del voltant, van veure clar que havien d?associar-se perquè el comerç de proximitat continués viu. Per això, van fer els passos necessaris per crear una associació de comerciants.
L’assemblea constituent es va fer el 26 de juny de 1990, i se li va posar el nom d’Associació de Comerciants dels Barris de la Zona Franca, amb el domicili fiscal a la “Casa del Rellotge”, carrer Llobregat, s/n. El Sr. Josep M. Jiménez va ser elegit President, i el Sr. Abdó Florencio actuava de dinamitzador. Els membres de la Junta Directiva de l’entitat van ser els mateixos que els de la Comissió Gestora que havia preparat els estatuts.
El 19 de juliol de 2001 es va celebrar l’assemblea en la qual es va acordar el canvi de Junta Directiva, i a partir d’aquell moment l’Associació va passar a estar presidida per la Sra. Neus Ros. Aquesta nova Junta va donar nou aire i va fer agafar nova empenta a l’entitat.
En Assemblea General Extraordinària que es va celebrar el 25 de juny de 2003, es va aprovar per unanimitat el canvi de nom i de domicili fiscal de l’Associació. A partir de llavors el nom de l’entitat passa a ser Associació de Comerciants la Marina – Zona Franca, introduint així al nom de l’Associació la reivindicació històrica de recuperació del nom original dels nostres barris, la Marina de Sants. El nou domicili fiscal està al carrer de la Mare de Déu de Port, 389-395, baixos.

CMpanacarta

Activitats organitzades al llarg d’aquests anys

> L’any 1990, primer any de funcionament de l’Associació, es va plantar un avet amb ornaments de Nadal a la plaça de la Marina, per col·laborar a crear ambient nadalenc.
> Els quatre anys següents (1991-1994) es va organitzar una Fira de Nadal a la Plaça de la Marina, en la qual participaven comerços tant del barri com de fora del barri. Durava uns quinze dies, des de Santa Llúcia fins a Nadal. Aquest va ser un acte de dinamització comercial amb molt èxit de públic.
> L’any 1991 es va il·luminar durant el Nadal per primer cop un carrer, el dels Alts Forns, als barris de la Marina. El segon any es va decidir comprar els llums i es va anar ampliant la il·luminació a un carrer per any. Als carrers on no hi havia il·luminació nadalenca, l’Associació regalava un petit avet que es posava a la porta de cada botiga.
Aquestes llums es van fer servir durant uns quatre anys, fins que es van perdre al cremar-se el magatzem on es guardaven.
A partir de llavors, la il·luminació nadalenca es lloga a empreses instal·ladores autoritzades per l’Ajuntament. Aquesta tasca la coordina l’Associació i hi col·laboren aquells comerços que ho desitgen, tant els associats com els que no ho estan, les entitats bancàries i les empreses de la zona.
> Quan es va remodelar la plaça de Teresa Claramunt, es va plantar un avet, propietat de l?Associació (l’havia comprat a Parcs i Jardins de l’Ajuntament). Per Nadal, aquest avet el guarnien les escoles del barri, cada any una de diferent. Des de l’any 2005 no es pot guarnir, ja que s’ha fet molt alt i els nens no hi arriben.
> De l’any 1995 fins el 2002, es va començar a publicar la Guia Comercial i de Serveis de la Zona Franca. Sortia mensualment i se’n repartien 3.000 exemplars de manera gratuïta. Se’n van publicar 72 números.
Amb l’entrada de la nova Junta, es va veure necessari canviar el format de guia al de revista, per convertir-la en el vincle de comunicació entre l’Associació, els comerços i els veïns del barri i per promoure el comerç i fer-lo més proper a la població. Així, el juny de 2002, va néixer la revista Zona Barcelona.
> La Passarel·la de Moda va ser una activitat molt celebrada per part del públic, en la qual les botigues de moda i complements del barri exhibien les novetats de la temporada. Les dues primeres edicions es van fer els anys 1993 i 1994, a la Discoteca Trauma de Barcelona.
L’any següent es va pensar que el millor era fer la Passarel·la al barri. Així, els tres anys següents es va fer a la plaça de la Marina i un any a la Bàscula.
Després d’un parell d’anys sabàtics, la Passarel·la de Moda es va tornar a organitzar transformant-la en un nou acte: la Festa del Comerç.
La diferència amb la passarel·la ve ser que a la Festa del Comerç desfilaven models amateurs (nois i noies del barri) i semiprofessionals (d’escoles de models). Aquest acte estava amenitzat per un locutor que feia la ressenya dels models que s’exhibien, els complements que l’acompanyaven i la botiga que exposava cada cosa.
Com a cloenda de la diada, a totes les persones que ens havien acompanyat les convidavem a una copa de sangria, per gentilesa d’un celler del barri, i a ballar. De la Festa del Comerç se’n van fer quatre edicions, de l’any 2003 al 2006.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s